fotografija.ULUPUH.hr

Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema

Izložba i publikacija predstavit će radove 31 profesionalnog umjetničkog fotografa. Radi se o izložbi recentnih fotografija kojom se nastoji predstaviti stanje suvremene fotografije u Hrvatskoj, sa svim pomacima i otvaranjima prema međunarodnoj fotografskoj sceni, razmjeni iskustava te aktualnim pitanjima i problemima profesionalne fotografije.

Živimo u vrijeme ekstrema. Doslovno. Da se radi o filmu katastrofe bilo bi pretjerano. Pandemija koronavirusa globalnih razmjera. Potres u Zagrebu. Kolaps kulture, gospodarstva, uslužne djelatnosti svedene na osnovne potrebe i medicinsku pomoć.

Izolacija. Zajedništvo. Očaj. Podrška. Empatija. Stvarnost. Simulàkrum. Matrix.

Progutali smo crvenu pilulu i nema povratka. Ovaj put nije u pitanju distopija nego stvarnost.

Stvarnost nije moguće zaustaviti. U virtualnom svijetu pokušavamo biti podrška jedni drugima. Kontrasti ispunjeni emocijama visokog intenziteta na svakom koraku.

Život u izolaciji, sveopći kolaps života kakvog smo do nedavno živjeli.

Da, doista živimo u vrijeme ekstrema.

U umjetnosti i fotografiji nema odustajanja. Stoga, uz poklik Dolores Ibarurri No pasaran! (Neće proći!) najavljujemo ʻVizuru 2020 // Vrijeme ekstremaʼ u svijetu virtualne stvarnosti. Objektivna stvarnost izložbe odgođena je za neka bolja vremena.

Kada je sredinom 2019. godine ULUPUH-ova sekcija za fotografiju odlučila promijeniti smjer svoje članske žirirane bijenalne izložbe i krenuti s Vizurom 2020. kao prvom iz niza, ʻVrijeme ekstremaʼ kao tema bila je samo ideja u kojoj se pristup suvremenoj umjetničkoj fotografiji nastojao promijeniti ustaljeni kurs ovog zagrebačkog bijenala. Osim Draženke Jalšić Ernečić kao autorice koncepcije i nove kustosice Sekcije za fotografiju, koja je konceptualno i tematski odredila novi smjer ovog zagrebačkog bijenala, nakon dugo vremena, na sudjelovanje su pozvani i gosti Sekcije za fotografiju te četveročlani stručni međunarodni žiri kojeg osim kustosice sekcije čine nezavisna kustosica i glavna urednica Portala za kulturu, umjetnost i nove medije Arteist Anita Ruso, likovi kritičar, kustos i urednik Art Magazina Kontura Feđa Gavrilović te eminentna i međunarodno priznata direktorica neprofitne fotografske organizacije Photolucida Laura Moya. Uz Lauru Moya, na sudjelovanje je pozvano deset profesionalnih suvremenih umjetničkih fotografa iz Sjedinjenih Država što je zamišljeno kao osnova budućeg međunarodnog povezivanja fotografske zajednice.

VIZURA 2020 definitivno je nastala u Vrijeme ekstrema. All around us is a chaos ( New York Times on March 17, 2020) Tema izložbe ʻEkstremi / Vrijeme ekstremaʼ nastala je početkom ljeta 2019., i nije mogla ni zamisliti ekstreme vremena u kojem je nastajala. Zapravo se više referirala na ekstreme u suvremenoj fotografiji, pluralizam i simulacrum u umjetnosti, način na koji živimo dvostruke živote, paralelizam svakodnevnog, a manje na dokumentiranje stvarnosti. Pandemija COVID-19 u trenutku pristizanja radova na natječaj, žiriranja i odabira radova mijenjala je našu stvarnost i planove iz sata u sat, a svakodnevnicu dovela u stanje ekstrema. Vizura 2020, igrom slučaja, aktualni je odgovor na stanje stvari.

Živimo u vrijeme ekstrema i pritom nastojimo opstati, nastaviti i dovršiti započeto. Ekstremnim, bolesnim i potresnim vremenima usprkos. Zapravo, ekstremne situacije na neki su način učvrstile one nevidljive i neraskidive spone ljudskosti, spojile fotografsko pleme i međusobno nas povezale na nekoj višoj razini. Živimo u stvarnosti svijeta koji iznova ući prati ruke, kihati u papirnatu maramicu (!) i voditi brigu o ljudima koji nas okružuju…

Danas su krajnosti dio svakodnevice, skup pravila ponašanja, prilagođavanja novim situacijama, galerije i muzeji su zatvoreni, umjetnici djelovanjem u virtualnom svijetu pomažu očuvati mentalnu snagu svijeta u teškim vremenima, a medijska moć fotografije globalno nas povezuje i ponovno dolazi u prvi plan. Svjedoci smo fotografske slike u vrijeme ekstrema.

Draženka Jalšić iz predgovora izložbe.

pregledaj galeriju