fotografija.ULUPUH.hr

VODA / WATER 2021

Rotary klub Zagreb Medvedgrad iskreno zahvaljuje svim umjetničkim fotografima, članovima Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, koji su ustupili svoje radove za izložbu na temu Voda. Već devetu godinu za redom, na tim će radovima naš klub temeljiti svoj tradicionalni godišnji kalendar Voda / Water, a sva sredstva prikupljena od donacija za kalendare bit će uložena u projekte koji se svode pod zajednički nazivnik “Zdrava voda za sve”.

Iznenađuje, naime, činjenica da u 21. stoljeću u zemlji članici Europske unije još uvijek postoje kućanstva kojima pitka voda nije dostupna, ili je upitne sanitarne kakvoće. Zato se naš klub odmah nakon osnivanja posvetio brizi o vodi, kao nezamjenjivom i vrlo osjetljivom prirodnom resursu, s ciljem očuvanja toga resursa i unaprjeđenju njegove dostupnosti svim građanima Republike Hrvatske. Iza nas je već cijeli niz projekata, možda ne spektakularnih mjereno u novcu ili broju stanovnika kojima su ti projekti izravno pomogli, ali zato vrlo važnih za lokalne zajednice kojima je zahvaljujući njima iz slavina potekla čista i sanitarno zdrava voda.

I ove će godine naš prijatelj Luka Mjeda biti organizator izložbe, pa mu se na tome posebno zahvaljujemo. Zahvaljujemo i Galeriji AMZ u kojoj će izložba biti postavljena, kao i svima koji će radom ili donacijom pridonijeti njenoj realizaciji, u nadi da će nas sve zajedno ta izložba ponovno potaknuti na razmišljanje o važnosti i neprocjenjivosti vode, za koju se svi možemo složiti da predstavlja ključ opstanka čovječanstva.

Vedran Mornar, predsjednik Rotary kluba Zagreb Medvedgrad


Voda je jedan od osnova postojanja života na Zemlji. Ne samo što čini velik dio naše planete i našeg bića te što bez nje fizički ne možemo preživjeti, VODA je naša radost i tuga, inspiracija i motivacija, tj. naša prošlost, sadašnjost i budućnost.

Na ovogodišnjoj izložbi VODA 2021 članovi Sekcije za fotografiju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) već devetu godinu zaredom fotografijom prikazuju nove slike te životno važne supstance. Ove godine 33 fotografa s 40 djela prikazuje vodu u realnim uvjetima: prikazana je u tekućem te čvrstom stanju kao led; u dvije tehnike – crnobijelo i u boji; u detaljima, kao rijeka, jezero ili more; sa živim bićem ili bez…Kad pomislimo da smo sve vidjeli, razveseli nas mnoštvo novih “neviđenih” motiva s vodom.

Luka Mjeda, ULUPUH - Sekcija za fotografiju, Zagreb, 18.03.2021.


Rotary klub Zagreb Medvedgrad inicijator je i pokrovitelj izložbe VODA 2021 te kalendara u kojem će se objaviti odabrane fotografije s izložbe. Kalendar VODA 2021~2022 prati rotarijansku godinu od 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine. Sav prihod od donacija za ovaj kalendar ide u humanitarne svrhe. Svi fotografi doniraju prava korištenja svojih djela za izradu ovog kalendara.

pregledaj galeriju